HIIULIHEI – konsertti

HIIULIHEI – konsertti

HIIULIHEI – lastenlaulukonsertissa iki-ihanat lastenlaulut tempaavat mukaansa niin lapsen kuin aikuisenkin. Konsertissa kuullaan lauluja vuosikymmenten ajalta (Mikkihiiri merihädässä 1938 – Kaikki laulaa tavallaan 2015). Solisteina konsertissa toimii energinen leikittäjä Satu Sopanen, lapsille tv:stä tuttu Tuomo Rannankari sekä lastenmusiikin kärkijoukkoon kuuluva Pentti Rasinkangas. Mukana myös 6-henkinen Loiskis-orkesteri!

Konsertin kesto 90 min (sis väliaika).

Seuraavan kerran konsertti esitetään Jyväskylän Kesässä lauantaina 16.7.2016 klo 14!

Raili Kivelän konserttiarvio Hiiulihei-konsertin ensiesityksestä 11.7.2015:

Jos sun lysti on niin sano Loiskis

Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis Hiiulihei -konsertti Jyväskylän Kesän festariteltassa 11.7.2015

Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis arvostaa lapsia ja musiikkia, voisiko paremmin olla? Siihen kiteytyy kokemus Jyväskylän Kesän teltassa lauantain päiväkonsertissa. Loiskis kiertää Suomen kesää 15 toimintavuotensa kunniaksi moninaisin kokoonpanoin. Lauantain juhlakonsertin juonsi rempseään tyyliinsä Katti Matikainen ja lapsia viihdytti kolme tuttua solistia kukin tyylillään. Suosikkilaulut kuljettivat läpi vuosikymmenten (Mikkihiiri merihädässä 1938 – Kaikki laulaa tavallaan 2015). Konsertti osoitti, että hyvällä laululla ei ole viimeistä käyttöpäivää.

Satu Sopasen pirteys ja hymy tarttuivat lavan reunalla fanittaviin lapsiin sateen harmaannuttamassa teltassa. Leveän hymyn kehystämänä klassikkobiisien potpuri sai musiikillisesti tarkan tulkinnan ja piti kiinnostuksen yllä. Laulujen sekoittaminen keskenään sai kuuntelemaan sanoja tarkemmin kuin säkeistö säkeistöltä laulettaessa. Loiskiksen Housebandin koskentinsoittajan Marianne Oivon ääni sointui erinomaisesti Sopasen laulupariksi. Oivolla olisi taitoa ja karismaa solistisiin tehtäviin enemmänkin.

Itseoikeutetusti lavalle kutsuttiin laulamaan myös Pentti Rasinkangas, jonka rennon rokkaava tyyli saa aikuiset myhäilemään sanoitusten oivaltavuutta. Lempeä Tuomo Rannankari kiinnosti lapsia ”tv:stä tuttu” –konseptilla, mutta ei pettänyt laulujen tulkitsijanakaan. Oli oikea valinta tehdä esimerkiksi Pikkuoravat (1962) kuulentoineen hieman eri tavoin kuin aikuiskuulijoiden mieleen painunut kulttiversio.

Pienimpiä kuulijoita loiskismainen kuuraketti tuntui kiinnostavan. Bassokotelo, joka oli saanut hupukseen djembepussin, riittää sinkoamaan mielikuvituksen avaruuteen. Uteliaisuutta herättivät myös Erkki Okkosen kiehtovat kierrätyssoittimet, jotka osoittavat, että hyvään musiikkielämykseen ei tarvita stradivariuksia vaan musikaalisuutta ja luovuutta.

Päärooli konsertissa oli, kuten kuuluukin olla, itse musiikilla. On upeaa, että lastenmusiikki sovitetaan kunnianhimoisesti. Pekka Nättisen saksofonia ja klarinettia syventyi kuunteleman kuin kunnon jazzkonsertissa ikään. Jarmo Kivelän haitari rikasti äänimaisemaa oivaltavasti. Pekka Törmäsen, Hannu Leppäsen ja Erkki Okkosen lyömäsoitinten leikittely ja basson koossa pitävä syke loivat vakaan pohjan, jolla solistien sopi mellastaa kuin lasten kemuissa konsanaan.

Ainoa harmillinen puoli konsertissa oli, että väkeä oli niin paljon, että kaikki eivät nähneet hauskoja esiintyjiä. Onneksi Loiskista pääsee eri kokoonpanoissaan kuuntelemaan pitkin kesää vielä Keski-Suomessakin esimerkiksi Laajavuoressa ja Peurungassa, jossa teltan ongelmia ei ole.

Loiskis tekee monipuolista musiikkia lapsille niin, että aikuinenkin nauttii soitosta täysin rinnoin. Juhlakonsertin lopuksi sadat kädet taputtivat ja jalat tömistivät, kun Satu Sopanen laulatti lauseen, johon riemuiten saattaa yhtyä: ”Jos sun lysti on niin sano Loiskis!”

Hiiulihei -kokoonpano:
Solistit: Satu Sopanen, Tuomo Rannankari, Pentti Rasinkangas
Juonto ym touhuilu Katti Matikainen

Houseband:
Jarmo Kivelä – haitari, ac. & el.g, laulu
Hannu Leppänen – dr & perc, laulu
Pekka Nättinen – ac. & el.g, puhaltimet laulu
Marianne Oivo – koskettimet, laulu
Erkki Okkonen – kierrätyssoittimet, laulu(Pom pom pom), basso (Meritähti-potpuri)
Pekka Törmänen – bass, djembe, perc, laulu

Käsikirjoitus ja sovitukset Marianne Oivo ja Pekka Nättinen. Sovituksia tehty myös kaikki yhdessä.
Tuotanto: Päivi Kaski, Arja Kautto, Jkl Kesä/ Mari Lankinen

♫♪♫♪♫♪